Ga verder naar de inhoud

OPINIE: "Een stad zonder nachtcultuur is geen culturele stad"

20.01.2023

Sinds vorige week is het stiller dan gewoonlijk in de Blaesstraat, de thuisbasis van technotempel Fuse. Aanhoudende klachten van de buurt en het daaropvolgende bevel van Leefmilieu Brussel om het geluidsniveau aan te passen naar 95dB en de club te sluiten om 02u00 's nachts, vonden de uitbaters financieel onhaalbaar waarop ze besloten de deuren te sluiten.

Zowel Fuse als de buurt kunnen (en zullen hoogstwaarschijnlijk) nog verder procederen. Ook de (Brusselse) politiek mengt zich in het debat. De vrees voor een precedent lijkt groot; vele andere nachtclubs die in woongebied liggen, houden de adem in.

Deze kwestie duwt nog maar eens op een zere plek: de rol van nachtleven in de stad. Hoe dan ook is "de stad" meer en meer 24 uur op 24 en 7 dagen op 7 actief (ook voor en door niet-clubgangers trouwens). Een proactief beleid over hoe nachtleven en nachtcultuur in de stad past, is meer dan wenselijk. Een nachtburgemeester, of nachtraad, als verbindingspersoon tussen beleid, uitbaters en de buurt kan soelaas bieden. Een doordachte visie op stedenbouw en beschikbare ruimte(s) doet ook wonderen. Daarnaast helpt het ook om nachtclubs aanvullende, gemeenschapsversterkende functies te geven en vanuit die functies ook overdag te openen - het zal hun integratie in de buurt wonderen doen.


(lees hieronder verder)

“Er zal altijd een soort spanningsveld hangen rond zulke plekken en dat is prima: die frictie zorgt er immers voor dat we op een kritische manier vooruit gaan.
Een té kwalitatieve, opgekuiste en conflictvrije stad staat gelijk aan stilstand.”

Nachtplan, een initiatief van MIJNLEUVEN, neemt sinds 2018 het initiatief in Leuven om op beleidsniveau en met verschillende stakeholders in gesprek te gaan. Het doel: de noodzaak voor een kwalitatief nachtleven aankaarten. Het huidige Leuvense beleid heeft hier ook oren naar en nam enkele principes rond nachtleven op in haar Meerjarenplan 2020 - 2025. Een niet te onderschatten signaal dat leidde tot een veelheid aan initiatieven rond Stelplaats, Manhattan en de recent aangekondigde uitbreiding van het Depot in het pand van Domo op de Bondgenotenlaan.

De afgelopen jaren hielp Miss Miyagi Nachtplan en stad Leuven bij de projectdefinitie van en de zoektocht naar een locatie voor een nieuwe nachtclub voor jongeren in Leuven. Meer dan 100 locaties werden gescand (zie ook: de kaart hiernaast), de zes meest beloftevolle panden werden diepgaand geanalyseerd. Uiteindelijk werd gekozen om deze nachtclub de komende jaren uit te bouwen en vorm te geven in STELPLAATS. Het resultaat van dit proces is de bundel “Building a club for its community”. Een publicatie over de zoektocht naar de inhoud en locatie van de nachtclub als community builder voor en door Leuvense jongeren.

Via onderstaande link kan je de publicatie bestellen per post.
Ophalen in STELPLAATS kan ook (en is bovendien gratis).

beeld - Jente Waerzeggers