Ga verder naar de inhoud

Leerlooierij Viroinval

De indrukwekkende voormalige leerlooierij in Viroinval ligt aan de oevers van de Viroin en vormt een poort tot het 48.000 Ha grote natuurpark Viroin - Hermeton. Dit wandelparadijs wordt gekenmerkt door haar uitzonderlijke biodiversiteit, bijzondere rotsformaties en netwerk van pittoreske historische dorpen. Onder andere door een (nooit in detail onderzochte) bodemsaneringsproblematiek staat het gebouw al meer dan 50 jaar leeg.

Door haar unieke omgeving, schaal en typologie leent de site zich uitstekend voor een alternatieve vakantiebestemming waar individuen, gezinnen en grotere groepen kunnen genieten van een ecologisch, culinair en artistieke inspirerende omgeving.


Het project mikt op een diversiteit aan slaapgelegenheden en gedeelde ruimtes, aangevuld met een horecazaak, glamping tenten, een zwemvijver en - indien mogelijk - een kunstenaarsresidentie. Het geheel vormt het unieke decor voor vakantieweekends, workations, publieke en private events en een zomers artistiek vakantieconcept.


De ruimtelijke uitdagingen van de site vormen daarbij net de start van de oplossing: de grote schaal van het gebouw en de site laat een grote diversiteit aan ruimtes, programma én een professionele uitbating toe. Het karakter van de binnen- en buitenruimtes kan een unieke beleving creëren waarin binnen en buiten, natuur en cultuur, bezoekers en bewoners organisch samenvloeien.


Bovendien kan het project zich inschrijven in een groter verhaal: in de ambities om van deze plek de toegangspoort te maken voor het eerste Waalse Nationale park, in de ambities van gelijkgestemde partners met ervaring in horeca, events en ambachten, in het ontwikkelingspotentieel van de volledige historische site.


De Belgisch-Britse tandem (BC architects en Jonathan Tuckey Design) werd na een selectieprocedure aangesteld als ontwerpteam. In hun ontwerp streven ze naar een combinatie van de lokale verankering en ambachtelijke, lokale accenten én tegelijkertijd een internationale uitstraling. Van intelligente ruïnes over verwevenheid met de natuur tot een rustiek en lokaal materialenpalet.

Copyright foto's 1 & 2: Eline Willaert.

PERIODE 2022 - heden
OPDRACHTGEVER Stadsmakersfonds
PARTNERS BC architects, Jonathan Tuckey Design, BASbvba (structural engineers), FTI (M&E) and Wouter Rommens (ecologist)
STATUS in ontwerpfase


DE ROL VAN MISS MIYAGI
Exploitatiemodel - Coördinatie ontwerptraject - Aanbesteding

Mee investeren in plekken zoals deze? Dat kan!

We zijn op zoek naar mensen die mee hun schouders willen zetten onder de Leerlooierij in Viroinval (en nog een heleboel andere projecten). Door de herbestemming van dit soort bijzondere panden mee te financieren, helpt Stadsmakersfonds plekken te ontwikkelen met een grote maatschappelijke stuwkracht.

Stadsmakersfonds is een coöperatief ontwikkelingsfonds waarin ook jij kan investeren. Investeer je in Stadsmakersfonds, dan bouw je mee aan duurzamere, warmere en meer dynamische steden en buurten.