Ga verder naar de inhoud

Leerlooierij Viroinval

De indrukwekkende voormalige leerlooierij in Viroinval ligt aan de oevers van de Viroin en vormt een poort tot het 48.000 Ha grote natuurpark Viroin - Hermeton. Dit wandelparadijs wordt gekenmerkt door haar uitzonderlijke biodiversiteit, bijzondere rotsformaties en netwerk van pittoreske historische dorpen. Onder andere door een bodemverontreiniging staat het gebouw al meer dan 50 jaar leeg.

Door haar unieke omgeving, schaal en typologie leent de site zich echter uitstekend voor een alternatieve belevingsbestemming, een plek voor natuurbeleving, rust, schoonheid en ontmoeting.

De ruimtelijke uitdagingen van de site vormen daarbij net de start van de oplossing: de grote schaal van het gebouw en de site laat een grote diversiteit aan ruimtes, programma én een professionele uitbating toe. Het karakter van de binnen- en buitenruimtes kan een unieke beleving creëren waarin binnen en buiten, natuur en cultuur, bezoekers en bewoners organisch samenvloeien.

Bovendien kan het project zich inschrijven in een groter verhaal: in de ambities om van deze plek de toegangspoort te maken voor het eerste Waalse Nationale park, in de ambities van gelijkgestemde partners met ervaring in horeca, events en ambachten, in het ontwikkelingspotentieel van de volledige historische site.

Foto's: Eline Willaert.