Ga verder naar de inhoud

"Laatste lostoren aan Vaartkom wordt toch afgebroken"

De Standaard - 19.01.2023

Hannelore Smitz • woensdag 18 januari 2023

De laatste lostoren langs de Vaartkom in Leuven verdwijnt. De toren was al even buiten gebruik. Aangezien er geen nieuwe invulling gevonden werd, besloot de stad hem nu te laten plaatsruimen voor groen.

In de jaren 50 en daarna was er veel beweging aan de lostoren van toenmalig veevoederbedrijf Usines L. Vandenbergh. Maar doordat de transportmiddelen veranderden, verviel het nut ervan. Het gebouw kwam leeg te staan en begon stilaan sporen van verval te tonen.


‘De gebouwen aan de Aarschotsesteenweg 26 zijn niet beschermd, wel hebben ze volgens het stadsbestuur industriële erfgoedwaarde’, zegt schepen Carl Devlies (CD&V). En dus greep de stad in toen er na jaren leegstand in 2016 een sloopvergunning voor de toren werd aangevraagd door de eigenaar, het huidige diervoederbedrijf BK (groep Versele-Laga). De stad nam de toren en brug kosteloos over en ging op zoek naar een invulling.


‘We wilden toch proberen er nog wat mee te doen. We gaven opdracht aan vastgoedbedrijf Miss Miyagi om een herbestemmingsstudie uit te voeren. Die bracht enkele mogelijke scenario’s naar voor met telkens een afweging van kosten en baten. Het gebouw is immers in slechte staat en moet bij hergebruik gerenoveerd worden’, aldus de schepen.


Zo waren er ideeën om er bijvoorbeeld kleine werkruimten, een kantoortje op de verdieping, een microbrouwerij in combinatie met een seizoensbar en terras op de kade, tot zelfs een kleine hotelkamer vergelijkbaar met de brugwachtershuisjes in Amsterdam in onder te brengen. Inspiratie genoeg, maar er werd geen consensus gevonden. Het Agentschap Vlaamse Waterweg kon zich immers niet in de voorstellen vinden.


‘Omdat de toren zo dicht bij het kanaal ligt, wilden zij dat de activiteiten ook watergebonden waren’, zegt Devlies. ‘Het Agentschap Wegen en Verkeer op haar beurt maakte zich zorgen over de mobiliteit als er activiteiten in zouden komen. Als laatste optie gingen we nog in gesprek met AB Inbev, maar ook zij zagen geen mogelijkheden.’


Omleiding


En dus kan de stad nu niet anders dan zich neer te leggen bij een sloop. Vrijdag start de afbraak, die zal het hele weekend duren. Het gebouw en de stellingen die er momenteel staan, worden verwijderd.


Tijdens de afbraak kan er wel hinder zijn voor zowel fietsers als autoverkeer. Er zal daarom een omleiding zijn langs de Kolonel Begaultlaan volgens de geplaatste bewegwijzering.