Ga verder naar de inhoud

Hal5 is een zelfbedruipende tijdelijke herbestemming (5 jaar) van een beschermde industriële spoorweghal (2000m²) achter het station van Leuven. De herbestemming werd georganiseerd rond 4 thema’s: beweging, voeding, gemeenschapsopbouw en duurzaam ondernemen en zet sterk in op betaalbare ruimte en kruisbestuiving tussen zeer diverse actoren. Het project omvat een food court met een bar, een sociale kruidenier, eventruimtes, een parkourhal, kantoren van 2 sociale organisaties, een koffiebrander en korte keten bakker, stadslandbouw, een bloemenpluktuin en een bewegingslandschap voor kleuters.

Hal5 werd ontwikkeld, gebouwd en gefinancierd (400.000 euro) door de betrokken gebruikers en sympathisanten uit de buurt. Hal5 is op alle vlakken een experiment in ‘stad maken’; een extreme programmatorische mix in een dens woonweefsel, alternatieve financiering, een doorlooptijd van concept tot opening van 8 maand, co-creatie met 15 zeer diverse partners, ... Hal5 won de Leuvense architectuurprijs 2016-2019.